Her får du gode råd, der gør vintertræningen nemmere

1. Varm op inden døre
Ved at varme op inden døre øger du kropstemperaturen og blodcirkulationen, så din krop bliver klar til at modstå den udendørs kulde. Opvarmningsprogrammet behøver hverken være særligt intenst eller langvarigt. Du kan nøjes med lidt løb på stedet, måske et par gange op og ned ad trappen, efterfulgt af strækøvelser for de store muskelgrupper.

2. Start stille og roligt
Træning i kolde omgivelser stiller særligt store krav til, at du lægger ud i et stille og roligt tempo. Herved får led og sener tid til at vænne sig til belastningen, og du får samtidig mulighed for lige at vænne dig til underlagets beskaffenhed. Er der risiko for glat føre, er det særlig vigtigt, at du starter forsigtigt!

3. Drik i kulden
Selv i den kraftigste kulde vil du svede en del, når først kroppen kommer op i omdrejninger. I rigtig koldt vejr mister du desuden en del væske gennem udåndingsluften. Derfor er det vigtigt, at du forhindrer kroppens dehydrering ved at drikke rigeligt i løbet af dagen. To til tre liter om dagen er et absolut minimum, og på hårde træningsdage kan det være nødvendigt at drikke op til fem liter. Vent ikke med at drikke, til du er tørstig. På det tidspunkt vil kroppen nemlig allerede være lettere dehydreret, og din ydeevne derfor nedsat.

4. Genopfyld depoterne
Umiddelbart efter træning har kroppen ikke kun brug for væske, men også kulhydrater til at genopfylde de tømte depoter. En nem måde at slå to fluer med et smæk på er ved at drikke et par glas appelsinjuice eller en hjemmelavet sportsdrik bestående af lige dele danskvand og æblemost.

5. Følg vejret
Vælg at gå/løbe flere omgange på en kortere rundstrækning, så du altid kan overskue at komme hjem.

I kraftig blæst er det en god idé, såfremt det er muligt, at lægge ud med at løbe mod vinden. På den måde opnår du et velfortjent skub hjemad, samtidig med at du slipper for at løbe mod den kolde vind i svedig og udmattet tilstand.

Hvis du skulle være så uheldig at løbe ind i en periode med helt umuligt vejr, så lad være med at fortvivle. Et enkelt tabt træningspas påvirker på ingen måde din form i en negativ retning.

Er det dårligt vejr i længere tid, er det til gengæld på tide, at du begynder at se dig om efter alternative motionsformer.

Det kunne være en tur i svømmehallen, på langrendsløjpen, på (motions)cyklen eller det lokale fitnesscenters løbebånd.
Alle udmærkede alternativer, der er med til at vedligeholde eller endog forbedre formen.

Kilde: i form